Inbreken in de sportjournalistiek

 

Voor sportjournalistiek moet je, net als voor elk ander specialisme, je onderwerp door en door kennen, er gepassioneerd over zijn en de vastberadenheid en het enthousiasme hebben om te slagen. Maar hoe breek je in de sportjournalistiek? Een kwalificatie achter je hebben is waardevol, maar het is praktische, praktische ervaring die een redacteur vertelt dat je de klus aankunt. Een van de grootste uitdagingen waarmee een aspirant-journalist wordt geconfronteerd, is hoe hij een bestand met gepubliceerde clips moet opbouwen als een redacteur alleen geïnteresseerd is in het inhuren van iemand met ervaring.

Het opbouwen van een gezonde verzameling clips is belangrijk, zodat u kunt pronken met uw capaciteiten. Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit, maar het is het beste om een breed scala aan monsters te hebben. Niet alleen verschillende sporten, maar ook verschillende stijlen van artikelen, zoals rubrieken, Nieuws Vandaag en hoofdartikelen.

Of je nu nog een opleiding volgt of je eerste baan probeert binnen te halen, werkervaring opdoen in het veld is essentieel. Grijp elke kans die je krijgt om op je ervaring voort te bouwen door een baan als verslaggever te krijgen bij een weekblad of een plaatselijke krant, of door een organisatie te zoeken die je een stage of werkervaring aanbiedt. Maak van de gelegenheid gebruik wat je kunt; zoek advies, gebruik uw initiatief en bouw uw contactenboek op. Het kan zelfs leiden tot voltijds betaald werk.

Je vanaf de bodem omhoog werken is een goede manier om waardevolle ervaring op te doen en een voet tussen de deur te krijgen. Door in een junior- of traineefunctie te werken, doe je praktische ervaring op die je zal helpen wanneer je op zoek bent naar een rapportagefunctie elders of om promotie te maken bij je huidige werkgever.

Het kan je ook de kans geven om verslaggevers naar evenementen te begeleiden en te observeren hoe ze hun werk doen, waardoor je kennis opdoet over hoe journalisten werken en vaardigheden die je later in de praktijk kunt brengen. Misschien kunt u wat u hebt geleerd zelfs op de proef stellen door collega’s en verslaggevers te interviewen over hun werk en meer te weten te komen over de branche.

Het internet heeft ongelooflijke mogelijkheden geopend voor aspirant-sportverslaggevers en journalisten. Kies een onderwerp, sport of team waar je een passie voor hebt en start een blog; het is een geweldige manier om uw rapportagecarrière te beginnen. Sites voor burgerjournalistiek, zoals The Latest.com, zijn ideaal om je eerste stappen te zetten in het publiceren van je artikelen. U bouwt niet alleen uw portfolio van zelfgepubliceerde clips op, maar u kunt ook werkaanbiedingen ontvangen van nieuwsorganisaties.

Sporttijdschriften die online aanwezig zijn op het web (bijvoorbeeld ESPN en The Sporting News) en teamnetwerkportalen, zoals Scout.com en Rivals.com, staan erom bekend dat ze op zoek zijn naar sportschrijvers en moeten worden overwogen wanneer u zich vestigt als sportjournalist. Hoewel het loon misschien niet al te genereus is, zijn er voordelen en deze banen zijn cv-bouwers.

Suite101 en Allsports zijn ook goede plekken op internet om als schrijver je tanden te knippen. Met Suite 101 kunnen freelance schrijvers, non-fictieauteurs en studenten journalistiek elke 3 maanden 10 artikelen publiceren. De site is ideaal voor elke schrijver die betaald wil worden voor zijn werk, zijn portfolio wil opbouwen en gepromoot wil worden. Site 101 biedt ook gratis training over schrijven voor het web en stelt u in staat om 1 op 1 met een redacteur te werken. AllSports biedt gratis webhosting en laat je kiezen welke sport, competitie of team je wilt verslaan. Ze hebben prijzen gewonnen voor hun werk, waardoor het een gerespecteerde aanvulling is op je CV

Meedoen aan wedstrijden zoals de recente Sportingo.com Student Sports Journalism Award 2008 is een andere manier om je vaardigheden als sportschrijver te demonstreren. Wedstrijden als deze bieden de mogelijkheid om je werk te laten beoordelen door een team van professionele sportredacteuren en je artikel te laten publiceren. Als je het geluk hebt een prijs te winnen, zijn er meestal extra voordelen. Deze kunnen komen in de vorm van een mentorschapsprogramma, de kans om te rapporteren bij toonaangevende sportevenementen, of advies en begeleiding bij het ontwikkelen als sportschrijver. Mogelijk krijgt u ook een portfolio van uw werk en een referentie te zien, waarmee u zeker belangrijke deuren in de branche opent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *